Studimi: koronavirusi mund të bëhet si gripi sezonal

- Advertisement -

Parashikimet nga specialistët sugjerojnë, që masa periodike e distancimit fizik, mund të bëhet e domosdoshme nëse koronavirusi i ri bëhet një dukuri sezonale, shkruan Medical News.

Specialistët  e shkollës së shëndetit publik Harvard në
Boston, kanë përdorur disa modele matematikore për të projektuar dinamikën e
transmetimit të Covid-19 nepër këtë pandemic.

Në këtë punim të publikuar në
revistën shkencore “Science”, studiuesit shpjegojnë se ka ky virus ka tendencë të bëhet endemik,
që do të thotë se ky infeksion mund të shfaqet dhe të kaloj vazhdimisht gjatë
viteve të ardhëshme, e njëjta gjë që ndodhë me virusin e gripit dhe ftohjes.

- Advertisement -

Duke marrë paraysh këtë, ekspertët
thonë se distancimi fizik mund të bëhet një kërkesë dhe veprim i domosdoshëm
deri në vitin 2022.

Për të kuptuar se si mund të
evoluojnë modelet e transmetimit të koronavirusit, studiuesit shikuan dinamikën
e dy betakoronavirusëve sezonalë,, të cilat janë të zakonshëm dhe shkaktojnë
simptoma të ngjashme me të ftohtit.  Në
bazë të analizave edhe Covid-19 mund të bëhet një dukuri sezonale apo një virus
sezonal I ngjashëm më të ftohtit dhe beta koronavirusët.

Mirëpo duke marrë pararasysh se nuk
ekziston ende një kurë apo një vaksinë efikase, dhe koronavirusi është ende I
panjohur, atëherë distancimi fizik mbetet një masë e nevojshme së paku gjatë dy
viteve të ardhshme, kjo për të parandaluar mbingarkimin e spitaleve dhe
sistemeve shëndetësore.

 Sidoqoftë, shkencëtarët theksojnë se ata I bazuan parashikimet e tyre ne hipotezat e punës, dhe studime të tjera duhet bërë për të verifikuar këtë teori./Gazeta Express

- Advertisement -
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

close